Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Βολιβία: Υποδοχή ηρώων στους 2.000 Ινδιάνους που διάνυσαν πεζοί 600 χλμ.


Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξε η πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ στους περίπου 2.000 Ινδιάνους του Αμαζονίου, οι οποίοι διάνυσαν πεζοί 600 χιλιόμετρα σε δύο μήνες, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο διάνυξης ενός δρόμου, που θα περνάει μέσα από τον εθνικό δρυμό Τιπνίς.


Οι Ινδιάνοι αναμένεται να γίνουν δεκτοί σήμερα από τον πρόεδρο Έβο Μοράλες, ο οποίος αποφάσισε την Τρίτη το βράδυ να τους καλέσει σε διάλογο, παρότι για εβδομάδες, αρνούνταν να τους συναντήσει. «Θα δούμε αν ο πρόεδρος Μοράλες είναι έτοιμος ν’ ανταποκριθεί σε όσα ζητάμε», δήλωσε ο Φερνάντο Βάργκας, ένας από τους αρχηγούς των αυτόχθονων, οι οποίοι όρισαν χθες ομάδες που θα παρέμεναν όλη τη νύχτα έξω από την προεδρία.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους στις 15 Αυγούστου από το βορειοανατολικό Τρινιδάδ και φθάνοντας χθες στην πρωτεύουσα Λα Παζ, έγιναν δεκτοί από δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, η πομπή των διαδηλωτών δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία, η οποία επιχείρησε να τους διασπάσει και να τους διαλύσει. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό υπήρξαν 74 τραυματίες.

Αντιμέτωπος με την πίεση των διαδηλωτών, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας, ανέβαλε το σχέδιο στις αρχές Οκτωβρίου και υποσχέθηκε συνομιλίες με τις περιοχές που αφορά.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου