Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Η επιχείρηση εξόντωσης του Λάντεν γίνεται ταινία


Επαφές με αξιωματούχους είχαν η σκηνοθέτης και ο σεναριογράφοςΕκτεταμένη πρόσβαση σε αξιωματούχους, που έπαιξαν ρόλο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων, η οποία οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παρείχε η κυβέρνηση Ομπάμα στην σκηνοθέτη Κάθριν Μπίγκελοου και το σεναριογράφο Μαρκ Μπόουλ, προκειμένου να γίνει κινηματογραφική ταινία.


Η οργάνωση Judicial Watch δημοσίευσε έγγραφα 153 σελίδων από το Πεντάγωνο και 113 σελίδων από τη CIA σχετικά με την ταινία και διευκρίνισε ότι έλαβε τα έγγραφα αυτά μέσω προσφυγής της στην δικαιοσύνη βάσει του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.


Ανάμεσα σε όσα αποκαλύπτονται στα έγγραφα είναι ότι στους κινηματογραφιστές παραχωρήθηκε πρόσβαση σε κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου, τούς αποκαλύφθηκε η ταυτότητα ενός μέλους των ειδικών δυνάμεων που έλαβε μέρος στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επιδρομής, ενώ μεταφέρθηκαν σε μια άκρως απόρρητη «κρύπτη» όπου σχεδιάστηκε η επιχείρηση, αναφέρει το ΑΜΠΕ.


Η ταινία με τίτλο «Zero Dark Thirty» προκαλεί αντεγκλήσεις από πέρσι, όταν μια δημοσιογράφος είχε γράψει πως επρόκειτο να διανεμηθεί για προβολή στις αίθουσες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, στις οποίες διεκδικεί την επανεκλογή του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.


Η ταινία γυρίζεται στην Ινδία και στην Ιορδανία και σε αυτή πρωταγωνιστούν οι Κρις Πρατ, Τζέσικα Τσάστεν και Τζόελ Έτζερτον, σύμφωνα με τον ιστότοπο IMDB. Η πρώτη προβολή της αναμένεται να γίνει την 19η Δεκεμβρίου και παραγωγός της είναι η Μέγκαν Έλισον, κόρη του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας πληροφορικής Oracle Corp Λάρι Έλισον, ενώ υποστηρίζεται από τη Sony Pictures.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η προβολή των ταινιών αναμένεται να καθυστερήσει ως μετά τις προεδρικές εκλογές ώστε να αποτραπεί η συσχέτισή τους με την μικροπολιτική και τις κομματικές σκοπιμότητες.


Ούτε η CIA ούτε το Πεντάγωνο αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα των εγγράφων. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να κάνει σχόλια για το θέμα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τζέι Κάρνεϊ, που είχε πει τον περασμένο Αύγουστο ότι δεν δόθηκαν απόρρητες πληροφορίες στους κινηματογραφιστές.


Η CIA και το Πεντάγωνο ανέφεραν ότι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο η συνεργασία με κινηματογραφιστές. «Η CIA είναι ανοικτή σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με συγγραφείς, παραγωγούς ντοκιμαντέρ, παραγωγούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, και άλλους στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τζένιφερ Γιάνγκμπλαντ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μια «ακριβής απεικόνιση των ανδρών και των γυναικών της CIA και της δέσμευσής τους στο δημόσιο καθήκον» αλλά και η «η προστασία της εθνικής ασφάλειας».


Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ ανέφερε ότι «το υπουργείο Άμυνας, όπως και άλλες υπηρεσίες και υπουργεία, συνεργάζεται τακτικά με την οπτικοακουστική βιομηχανία για σχέδια που εκτείνονται από βιβλία ως ντοκιμαντέρ και ταινίες. Πολλοί άνθρωποι στη βιομηχανία αυτή εξέφρασαν ενδιαφέρον. για μια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού την τελευταία γενιά. Η συνεργασία μας για τα σχέδια αυτά είχε κίνητρο την πρόθεσή μας να δώσουμε έγκυρη πληροφόρηση, όχι τη χρονική συγκυρία».


Ανάμεσα στα έγγραφα που η οργάνωση ανέφερε ότι έχει στην κατοχή της είναι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από μια συνάντηση την 14η Ιουλίου του 2011 με στελέχη του Πενταγώνου, και στο κείμενο οι Μπίγκελοου και Μπόουλ αναφέρουν πως ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Ντένις Μακντόνα, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Τζον Μπρέναν για να συζητήσουν τα σχέδιά τους για την ταινία.


Η Judicial Watch αναφέρει ότι ο Μάικλ Βίκερς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, έδωσε στους κινηματογραφιστές το όνομα ενός μέλους της ομάδας των SEALs που συμμετείχε στην επιδρομή υπό τον όρο ότι «δεν θα αποκαλύψετε καθ' οιονδήποτε τρόπο το όνομά του ως συμβούλου [σας], διότι. . . δεν πρέπει να φανεί ότι μιλάει» για το θέμα.


Σύμφωνα με την οργάνωση, στην κατοχή της έχει περιέλθει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της CIA το οποίο καταδεικνύει πως στους Μπίγκελοου και Μπόουλ δόθηκε πρόσβαση «στην κρύπτη», μια εγκατάσταση όπου έγινε μέρος του σχεδιασμού για την επιδρομή εξόντωσης του Μπιν Λάντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου