Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Γυμνοί, "άπληστοι" και βαμμένοι με αίμα διεκδικούν το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν


   
Βαμμένοι με κόκκινο χρώμα όπως το αίμα, αλλά και με χρυσό για να συμβολίσουν το χρήμα, 1700 γυμνοί εθελοντές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γερμανίας, "υμνώντας" το μαγικό Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν και δηλώνοντας έτοιμοι να θυσιαστούν στο βωμό της απληστίας.
Προκειμένου να αναπαραστήσει σκηνές από την όπερα του Richard Wagner, "Το δαχτυλίδι των Nibelungen", ο εκκεντρικός αμερικάνος φωτογράφος Spencer Tunick χρησιμοποίησε 1700 γυμνούς ανθρώπους, πρόθυμους να επιτελέσουν το ρόλο του "άπληστου".
Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν (Der Ring des Nibelungen),  αποτελεί ένα έργο που διαθέτει πλούσια πλοκή, η οποία πλέκεται γύρω από ένα δαχτυλίδι που υπόσχεται την απόλυτη εξουσία, με συνήθως αιματηρό τίμημα. Η πλοκή αυτή είναι βασισμένη σε μύθους και παραδοσιακές εξιστορήσεις.
Σίγουρα, οι εικόνες αυτές προκαλούν έντονα συναισθήματα.


 
  Όπως τόνισε ο φωτογράφος, βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τόσο τη πόλη του Μονάχου, τα κτίριά της αλλά και σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της που συνδέονται με τη Ναζιστική εποχή, τόσο και της ιστορίας των έργων του Richard Wagner.

  "Τα άτομα γίνονται μάζες, χωρίς τα ρούχα τους, ενοποιούνται και μεταμορφώνονται σε ένα νέο σχήμα. Τα κορμιά τους κινούνται στο εσωτερικό του περιβάλλοντος, απορροφώνται από αυτό αλλά και το επηρεάζουν, σαν μια ουσία. Τα άτομα μαζικά, χωρίς ίχνος σεξουαλικότητας, γίνονται αφαιρετικές εικόνες που προκαλούν ή αναμορφώνουν την εντύπωση που έχει ο καθένας μας για τη γύμνια και την ιδιωτική ζωή", αναφέρει χαρακτηριστικά ο φωτογράφος.

 
  Ο Spencer Tunick ξεκίνησε με το γυμνό στις φωτογραφίες του το 1986 στο Λονδίνο. Παρ' όλα αυτά, το 1992 έκανε την πρώτη του επίσημη απόπειρα, μαζεύοντας γυμνούς εθελοντές και φωτογραφίζοντάς τους σε δημόσια μέρη.

  Το ρεκόρ του Tunick καταγράφηκε τον Μάϊο του 2007 όταν κατάφερε να συγκεντρώσει 18.000 γυμνούς ανθρώπους οι οποίοι πόζαραν στον φακό του στην κεντρική πλατεία Zocalo στην πρωτεύουσα του Μεξικό, στον αρχαίο ναό των Ατζέκων.
Η εν λόγω φωτογράφιση έγινε με αφορμή την πρόσκληση της Όπερας του Μονάχου για ένα έργο που θα βοηθούσε στο λανσάρισμα του θερινού της προγράμματος.


  cosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου