Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Polo shirt: Η ιστορία του από τους Πέρσες ευγενείς μέχρι τον Lacoste


Τι σχέση έχουν οι αρχαίοι Πέρσες, το πόλο και το κροκοδειλάκι του Lacoste; Καμία; Νομίζεις…
Δυόμισi χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι ευγενείς της Περσίας επινόησαν το πόλο. Μια μέρα, όπως ήταν πάνω στα άλογά τους, άρχισαν να χτυπούν με ένα μπαστούνι μια ξύλινη μπάλα, που στα θιβετιανά ονομάζεται «pulu» (ναι, ναι, έτσι πήρε το όνομά του το άθλημα).

  Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το σπορ δεν ξεχάστηκε. Στην Ινδία μάλιστα παρέμενε μια από τις αγαπημένες ασχολίες όσων είχαν αυτό που λέμε «ελεύθερο χρόνο». Το είδαν οι στρατιώτες του αποικιακού βρετανικού στρατού, τους φάνηκε καλή ιδέα, και έτσι άρχισαν να παίζουν κι αυτοί σιγά-σιγά.
Σύντομα όμως διαπίστωσαν ότι δεν ήταν και ό,τι καλύτερο να παίζουν φορώντας τις στρατιωτικές στολές τους κάτω από τον ζεστό ήλιο της Ινδίας. Έβαλαν κάτω λοιπόν τα πράγματα και άρχισαν να ψάχνουν την κατάλληλη αμφίεση, ώσπου κατέληξαν στα  λευκά φανελένια πουκάμισα με γιακάδες και μακριά μανίκια για να μην καίγονται από τον ήλιο. 


Τη νέα αλλαγή έφερε ο Γάλλος René Lacoste, εφτά φορές πρωταθλητής στο Grand Slam του Wimbledon


Αρκετά χρόνια αργότερα, τα παλιά φανελένια πουκάμισα αντικαταστάθηκαν από άλλα, φτιαγμένα από πιο ελαφρύ ύφασμα, με την προσθήκη κουμπιών: οι γιακάδες έγιναν γυριστοί και τα κουμπιά έφταναν μερικά εκατοστά κάτω από το γιακά.  Για δεκαετίες αυτή η αμφίεση βασίλευε στα γήπεδα του Richmond Park και του Hurlingham και αποτελούσε ό,τι πιο σικ είχαν να επιδείξουν οι σχεδιαστές.

  Τη νέα αλλαγή έφερε ο Γάλλος René Lacoste, εφτά φορές πρωταθλητής στο Grand Slam του Wimbledon, που ήξερε ακριβώς τι θα ήθελε να αλλάξει για να γίνει η ενδυμασία των παικτών του τένις καλύτερη και πιο λειτουργική. Σχεδίασε λοιπόν ένα μπλουζάκι βασισμένο στο design του μακρυμάνικου polo shirt, με κοντά μανίκια όμως και μικρότερο γιακά. Με αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1926, στο U.S. Open, όπου οι κανόνες για την εμφάνιση των αθλητών ήταν πιο ελαστικοί. 


Μέχρι το τέλος του 1930 τo πικέ πόλο μπλουζάκι του Lacoste φορούσε κάθε άντρες που ήθελε να θεωρείται trendy


Το νέο μπλουζάκι άρεσε και το 1927 ο Lacoste ανέθεσε στον καλλιτέχνη φίλο του, Robert George, να ζωγραφίσει έναν κροκόδειλο στην μπλούζα που σχεδίασε, στο μέρος της καρδιάς, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο το ψευδώνυμο που του είχε δώσει ο κόσμος «ο κροκόδειλος», ίσως λόγω των επιδόσεών του στο γήπεδο ή εξαιτίας της μεγάλης μύτης και του μεγάλου στόματός του.

  Όταν το 1929 αποσύρθηκε από τα γήπεδα, ο Lacoste αποφάσισε να λανσάρει το μπλουζάκι του, που παρουσιάστηκε στο γαλλικό κοινό το 1933. Μέχρι το τέλος του 1930 τo πικέ πόλο μπλουζάκι του φορούσε κάθε άντρες που ήθελε να θεωρείται trendy, ενώ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έγινε πλέον δημοφιλές και στα γυναικόπαιδα. Στην Αμερική πάντως έφτασε λίγο καθυστερημένα, το 1952, όταν ο πρόεδρος Aϊζενχάουερ άρχισε να φοράει το μπλουζάκι του Lacoste όταν έπαιζε γκολφ.

  Την ίδια εποχή, ένας άλλος πρώην παίκτης του τένις, ο Άγγλος Fred Perry, που ήταν νούμερο ένα στην κατάταξη του 1934, παρουσίασε τη δική του κολεξιόν όταν πλέον αποσύρθηκε, που παρουσίασε περήφανα στο Wimbledon το 1952.
Σήμερα τα μπλουζάκια πόλο φοριούνται όχι μόνο στα γήπεδα αλλά και οπουδήποτε αλλού θα ήθελε κανείς να είναι σπορ μεν αλλά πιο formal από ό,τι θα ένιωθε φορώντας ένα απλό μακό t-shirt.

cosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου