Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Τα Bασιλικά διαμάντια


Είναι ίσως μια από τις πιο πολύτιμες και λαμπερές εκθέσεις που δημιουργήθηκαν ποτέ στα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.Για πρώτη φορά δέκα χιλιάδες ανεκτίμητα διαμάντια εκτίθενται στο Μπάκινγχαμ, ως φόρος τιμής για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας.


Η έκθεση παρουσιάζει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια από την προσωπική συλλογή της Βασίλισσας Βικτώρια ενώ καθένα από τα 21 εκθέματα έχει τη δική του ιστορία.Μεταξύ αυτών και ένα διαμαντένιο στέμμα που φορούσε η Βασίλισσα καθώς και ένα εντυπωσιακό μενταγιόν 22,48 καρατίων που χρησιμοποιήθηκε κατά την στέψη της.


Η συλλογή περιλαμβάνει ένα σετ με 1.333 διαμάντια,συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων καρατίων από απαλό κίτρινο διαμάντι, ένα κομμάτι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη στέψη του Γεωργίου Δ΄, το 1821.Τα διαμάντια πέρασαν στα μετέπειτα θηλυκά μέλη της Βασιλικής οικογένειας, από τη Βασίλισσα Βικτωρία, στην Βασίλισσα Αλεξάνδρα, την Βασίλισσα Μαρία και τέλος στη σημερινή βασίλισσα του Μπάκιγχαμ Ελισάβετ.


Επίσης περιλαμβάνει μια καρφίτσα της Βασίλισσας Βικτωρία η οποία δεν έχει ποτέ εμφανιστεί στο κοινό και δύο εντυπωσιακά κοσμήματα.Λόγω του πένθους της, η βασίλισσα ήταν αδύνατο να φορέσει το αγαπημένο της χρώμα στα κοσμήματά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν συνδεδεμένα με τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της.


Η μία από τις τιάρες δημιουργήθηκε το 1911 για την Βασίλισσα Μαρία με σκοπό να τη φορέσει σε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση στην Ινδία το 1911, αποδίδοντας φόρο τιμής στον νέο βασιλιά Γεώργιο Β'.Αλλά ίσως το πιο γοητευτικό σημείο της συλλογής είναι μια εξαιρετική μινιατούρα του στέμματος το οποίο χρονολογείται το 1870, ζυγίζει πέντε κιλά, και φορούσε η βασίλισσα Βικτωρία όταν πενθούσε για τον αγαπημένο της σύζυγο Αλβέρτο.


Το στέμμα, αν και έχει χαρακτηριστεί ως αρκετά εντυπωσιακό, κρίθηκε ως «ακατάλληλο για όλες τις εμφανίσεις», αλλά τέλειο για επίσημες περιστάσεις και συνήθως φοριόταν πάνω από το διάσημο πέπλο της δαντέλας Honiton.


Το συγκεκριμένο στέμμα ήταν, επίσης, τοποθετημένο στο φέρετρό τη βασίλισσας Βικτώρια, όταν το σώμα της μεταφέρθηκε από το Osborne στο Λονδίνο για την κηδεία της το Φεβρουάριο του 1901.Η έκθεση που ανοίγει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτωβρίου δείχνει πώς κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων οι μονάρχες έχουν χρησιμοποιήσει τα διαμάντια είτε για το προσωπικό τους καλλωπισμό είτε ως δήλωση της εξουσίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου