Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Ποσοι Ελληνες μένουν στην Μελβούρνη


Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας ανέρχεται σε 400.000 άτομα, περίπου, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα είναι Ελληνοαυστραλοί δεύτερης, τρίτης και άνω γενεάς, κατέγραψε η απογραφή πληθυσμού του 2011....


Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων της Αυστραλίας υπολογίζεται στο 1,9% του γενικού πληθυσμού της χώρας και ο αριθμός των Ελλήνων που χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα ανέρχεται σε 250.000 περίπου, δείχνουν τα στοιχεία της απογραφής, που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Αυστραλίας.


Οι Ελληνοαυστραλοί που έχουν γεννηθεί την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10.050 άτομα κατά την πενταετία 2005-2001, ακολουθώντας την πτωτική τάση της περασμένης δεκαετίας, καθώς η πρώτη γενιά συρρικνώθηκε περισσότερο και η μετανάστευση από την Ελλάδα παραμένει χαμηλή.


Η απογραφή έδειξε ότι κατά την πενταετία 2006-2011 ο πληθυσμός της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 8,3% σε 21.507.717 άτομα, αύξηση που αποδίδεται στη μετανάστευση, κυρίως από την περιοχή της Ασίας. Ο διευθυντής Ανάλυσης Στατιστικών Δεδομένων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Αυστραλίας, κ. Andrew Henderson, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο», ότι το 2011 σχεδόν ένας στους τέσσερεις πολίτες της Αυστραλίας είχε γεννηθεί στο εξωτερικό.


«Το 25% του αυστραλιανού πληθυσμού έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και 20% έχουν τουλάχιστον ένα γονέα μεταναστευτικής καταγωγής. Συνολικά, ομιλούνται στην Αυστραλία 300 γλώσσες με την ελληνική γλώσσα να κατατάσσεται στις έξι κορυφαίες γλώσσες ευρείας χρήσης» εξηγεί ο κ. Henderson.


ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


Το άλλο χαρακτηριστικό της τελευταίας πενταετίας είναι η σημαντική αύξηση των μεταναστών από την Ινδία, την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία.


Οι αφίξεις μεταναστών της περασμένης πενταετίας αποτελούν μεγάλο ποσοστό του συνολικού όγκου διαφόρων εθνοτικών ομάδων, κυρίως των ασιατικών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία την τελευταία πενταετία αποτελεί το 47% του συνόλου των Ινδών της χώρας και το 35% των Κινέζων. Αντίθετα, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται στο 11% των Βρετανών της Αυστραλίας.


«Από το 2006 ο αριθμός των Ινδών αυξήθηκε σε 200.000, των Κινέζων σε 176.200 και των Νεοζηλανδών σε 127.700. Αντίθετα, μειώθηκε ο αριθμός των Ιταλών, που έχουν γεννηθεί στην Ιταλία κατά 13.729 και ο αριθμός των Ελλήνων, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα κατά 10.050 άτομα» προσθέτει ο κ. Hendreson.


Οι περισσότεροι νεομετανάστες έχουν εγκατασταθεί στη Δυτική Αυστραλία, την Κουηνσλάνδη, τις Πολιτείες των μεταλλευμάτων, και στη Βικτωρία, ενώ η αύξηση του μεταναστευτικού πληθυσμού στη Νέα Νότια Ουαλία και το Σίδνεϊ παρέμεινε σταθερή.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Η ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ


Ο ελληνικός πληθυσμός της Αυστραλίας υπολογίζεται σε 378.000 περίπου ή 1,9% του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας. Εξ αυτών το 30,9% (110.000) είμαστε Έλληνες πρώτης γενιάς, το 44,8% δεύτερης γενιάς και το 24,3% τρίτης και άνω γενιάς. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των Ελληνοαυστραλών (26,2%) δήλωσαν και δεύτερη καταγωγή γονέων, εκτός της ελληνικής, που μάλλον αποδίδεται στη δήλωση της αυστραλιανής και άλλης υπηκοότητας, που προέρχεται είτε από μικτό γάμο είτε από τη γέννηση των γονέων εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου